Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Μέτρα Πρόληψης για τα Φοινικόδεντρα





  

plateia_iroon_foinikodentraΣας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 11/01/2011, προβήκαμε στην κοπή δύο φοινικόδεντρων, ενός στη Πλατεία Ηρώων και ενός στο χώρο του Δημαρχείου.
Η κοπή και απομάκρυνσή τους πραγματοποιήθηκε παρουσία γεωπόνου.
Οι λόγοι που μας ανάγκασαν να προβούμε στην κοπή των φοινικοειδών ήταν η προσβολή τους από το έντομο Rhynchophorus ferrugineus,το οποίο θεωρείται ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών στη χώρα μας.
Στο παρελθόν συστηματικά πραγματοποιήσαμε εγχύσεις στο εσωτερικό του κορμού των φοινικοειδών σε δημόσιους κι άλλους κοινόχρηστους χώρους, μεταξύ των οποίων ήταν η Πλατεία Ηρώων και το Δημαρχείο, προκειμένου ν' αποτρέψουμε την προσβολή και να διαφυλάξουμε τους φοίνικες.
Δυστυχώς όμως οι εν λόγω φοίνικες προσβλήθηκαν και έπρεπε άμεσα να κοπούν και να απομακρυνθούν, για να μην αποτελέσουν εστία μόλυνσης και για άλλα φοινικοειδή.
Τα φοινικόδεντρα τα οποία απομακρύνθηκαν θα αντικατασταθούν με άλλα φυτά, συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο στον εμπλουτισμό και την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι εφαρμογές συνεχίζονται στο Δήμο μας και εναρμονίζονται με την Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά στα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του εντόμου. Σας εφιστούμε  την προσοχή  στην άμεση ενεργοποίηση του ενδιαφέροντός σας, για να  περισώσουμε τους φοίνικες και κατ' επέκταση το πράσινο του Δήμου μας.
Σας τονίζουμε ότι θεωρείται καθοριστικός παράγοντας η παρέμβαση (χημική ή βιολογική) να γίνεται προληπτικά, πριν δηλαδή παρατηρηθεί προσβολή των φοινικοειδών από το έντομο.
Η μη έγκαιρη επέμβαση τις περισσότερες φορές οδηγεί στην καταστροφή τους.


Όσοι λοιπόν δημότες διαθέτετε φοίνικες στον κήπο ή στο πεζοδρόμιό σας,παρακαλούμε πολύ να μεριμνήσετε για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας, απευθυνόμενοι στους Γεωπόνους του Δήμου στα παρακάτω τηλέφωνα:

Διεύθυνση Περιβάλλοντος: τηλ. 210-9901743 και 210-9940900
Ο Αντιδήμαρχος
Ποιότητας Ζωής

Κώστας Σεφτελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: