Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Τι μετρά έχει λάβει ο δήμος για την προστασία της δημόσιας υγείας εξαιτίας των μολύνσεων από τα κουνούπια.

 

Η Δημοτική αρχή προχώρησε στους ψεκασμούς κουνουπιών ή υιοθέτησε την άποψη του συμβούλου της;

Καμία ενημέρωση δεν είχαμε εάν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση κουνουπιών  στο ρέμα πικροδάφνης.

Αν και έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα των ψεκασμών, υπάρχουν  αντίθετες απόψεις σχετικά με την ωφέλεια των εν λόγω ψεκασμών και για ενδεχόμενες αρνητικές παρενέργειες τους. Όταν όμως αυτές εκφράζονται από συμβούλους της διοίκησης του Δήμου, οι οποίοι μάλιστα ζητούν την παύση των ψεκασμών αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα τους και κατ' επέκταση την προστασία της δημόσιας υγείας, η διοίκηση του Δήμου πρέπει να πάρει θέση για το αν συμφωνεί με αυτές τις απόψεις.

Και όλα αυτά όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) τονίζει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια.

Σήμερα 25 Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της ελονοσίας. Ο Π.Ο.Υ. έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι απαιτείται συνεχής δράση ώστε να μεγιστοποιηθεί η καταπολέμηση της  ελονοσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην μετάδοση της ελονοσίας του ιού του Δυτικού Νείλου ευθύνεται το κουνούπι , το οποίο  συνήθως αποθέτει  τα αυγά του  σε καθαρό νερό πλούσιο σε οργανικό υλικό.  

Γενικά όμως όλοι θα πρέπει  να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή του τσιμπήματος  αλλά και του περιορισμού των σημείων που μπορούν να εναποθέσουν τα αυγά τους και να πολλαπλασιαστούν . Τέτοια μέτρα είναι :

·         Αντικωνουπικά πλέγματα

·         Χρήση κουνουπιέρων

·         Μη ύπαρξη στάσιμων νερών

·         Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. (ιδιαίτερα ανεμιστήρων οροφής)

·         Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών

·         Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

·         Τακτικοί εποχικοί ψεκασμοί ,με ουσίες εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ , το Υπ.Υγείας και το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

 Η λήψη των παραπάνω μέτρων αφορά τόσο τους πολίτες όσο και την Πολιτεία.

Στην Ηλιούπολη , κυρίως το ρέμα της Πικροδάφνης, αλλά και γενικότερα χώροι με πυκνή βλάστηση και όπου βρίσκονται λιμνάζοντα νερά αποτελούν πιθανές εστίες συγκέντρωσης κουνουπιών.

Στην Ηλιούπολη ,αν και βρισκόμαστε στα τέλη Απριλίου ,η βλάστηση στα πάρκα, τα άλση και τους χώρους πρασίνου που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς υπάρχουν παράπονα πολλών δημοτών οτι ο Δήμος δεν έχει προβεί στις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού των πάρκων από την πυκνή βλάστηση. Σε καμιά περίπτωση η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα πρέπει να αποτελεί άλλοθι για την μέχρι σήμερα ολιγωρία. Αντίθετα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το διάστημα της καραντίνας που τα πάρκα και τα άλση είναι κλειστά για το κοινό και να αρχίσει άμεσα τις απαραίτητες  εργασίες.  

Επίσης θα πρέπει να ενημερώσει τους δημότες εάν έγιναν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών ή συμφωνεί με την άποψη του συμβούλου σε θέματα Φυσικού περιβάλλοντος και Πρασίνου και ματαιώθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: