Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Γιατί η «Πόλη που θέλω» καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου

Γιατί η «Πόλη που θέλω» καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε και ψήφισε τον προγραμματισμό σε έργα και μελέτες για το 2021, δηλαδή το Τεχνικό Πρόγραμμα (ΤΠ).

Ως δημοτική παράταξη το καταψηφίσαμε, τονίζοντας ότι το Τεχνικό πρόγραμμα μοιάζει περισσότερο με προεκλογικό πρόγραμμα, παρά με ένα μελετημένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την πόλη μας, για το 2021. Η δημοτική αρχή παρουσιάζει 73 «θα», σε μια εισηγητική έκθεση που απλά περιλαμβάνει έργα μη πραγματοποιήσιμα. Η διεκδίκηση χρηματοδότησης απαιτεί μία καλύτερη προετοιμασία, το πρόγραμμά του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης» είναι μία μεγάλη ευκαιρία και που μπορεί να αλλάξει την εικόνας της πόλης μας μέσω των διαφόρων δράσεων.

Παράλληλα, και τα νομικά πρόσωπα του δήμου θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις χρηματοδότησης στο «Αντώνης Τρίτσης».

Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η χρήση ποδηλάτου, η ανάδειξη χώρων πρασίνου και φυσικού περιβάλλοντος, η διαχείριση απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, οι ανάγκες των σχολικών μονάδων, η ενεργειακή αναβάθμιση, ο ηλεκτροφωτισμός της πόλης, το κυκλοφοριακό, η αστική σήραγγα και γενικά η βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη θα έπρεπε να είναι οι βασικοί πυλώνες του Τεχνικού προγράμματος.

Οι προτάσεις μας που δεν έγιναν δεκτές ενώ θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα:

-          Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου.

Φυσικό αέριο πρέπει να χρησιμοποιείται στα δημοτικά κτίρια, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία, με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων. Παράλληλα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και σε κατοίκους της πόλης να συνδεθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου, χωρίς να επιβαρυνθούν τα τέλη σύνδεσης, ειδικά για τις περιοχές της Ηλιούπολης που έχουν την πιο χαμηλή κάλυψη δικτύου φυσικού αερίου (Αγία Μαρίνα, Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Μαύρα).

-          Η επέκταση του υπάρχοντος κοιμητηρίου.

Το πρόβλημα στο κοιμητήριο της Ηλιούπολης πρέπει να λυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί δεν τιμά κανέναν να παραμένουν οι δημότες μας άταφοι και για μέρες στα ψυγεία, μέχρι να βρεθεί χώρος για την ταφή τους. Εμμένουμε στην πρόταση επέκτασης του υπάρχοντος κοιμητηρίου. Η πρόταση αυτή θα έπρεπε να ενταχθεί στο νέο τεχνικό πρόγραμμα, αφού τηρεί όλους τους περιορισμούς που θέτει η σχετική νομοθεσία και θα δώσει λύση στο πρόβλημα για τα επόμενα 15 χρόνια τουλάχιστον.

-          Η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης πλησίον του πρώην κτιρίου του ΟΠΕ.

Η ανάγκη για επαρκείς χώρους στάθμευσης ολοένα αυξάνεται στην πόλης μας. Ειδικά η περιοχή γύρω από το κτίριο του πρώην ΟΠΕ, όπου θα λειτουργήσει η ΔΟΥ Ηλιούπολης - Αργυρούπολης και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό .

-          Η δημιουργία υπόγειου ΣΜΑ ή υπόγειου γκαράζ για τα δημοτικά οχήματα.

Η λειτουργία του υπάρχοντος Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ΣΜΑ στον Υμηττό έχει αδειοδοτηθεί για τα επόμενα 3 χρόνια. Απαιτείται η ανεύρεση, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, χώρου για τη μεταφορά του. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» μπορεί να συντελέσει στην επίλυση του προβλήματος. Η αξιοποίηση του χώρου κάτω από το δημοτικό στάδιο Ηλιούπολης, στην Κάτω Ηλιούπολη, για τη μεταφορά και υπογειοποίηση του ΣΜΑ ή εναλλακτικά η δημιουργία υπόγειου γκαράζ για τα οχήματα του Δήμου αποτελεί την πρότασή μας. Τα παραδείγματα των δήμων Αγ. Δημητρίου και Π. Φαλήρου απέδειξαν ότι η μεταφορά τέτοιων εγκαταστάσεων μέσα στον αστικό ιστό είναι εφικτή.

Για την Πόλη που θέλω

ο επικεφαλής 

Γαβριήλ Αραμπατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: