Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Δύο Νέα ΝΠΔΔ στο Δήμο Ηλιούπολης. Σε κανένα νομικό πρόσωπο η εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων

04.03.11

dt_dhmotiko_symboulio_27_11Στο δημοτικό  συμβουλίου, την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου,  αποφασίστηκε η λύση των κοινωφελών επιχειρήσεων «ΚΕΔΗΛ» και «Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων - Αγ. Ταβιθά» με την  μεταφορά όλων των εργαζόμενων στο νέο νομικό πρόσωπο που θα συσταθεί με τους αντίστοιχους σκοπούς με το ίδιο ακριβώς εργασιακό καθεστώς.
Στη συνέχεια το θέμα που απασχόλησε το συμβούλιο της Δευτέρας ήταν η δημιουργία νέων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης». Ένας από τους όρους που υπήρχε μέσα στο καταστατικό του νέου νομικού προσώπου προέβλεπε την παραχώρηση για εκμετάλλευση όλων των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, όρος ο οποίος αποσύρθηκε έπειτα από ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου Γαβριήλ Αραμπατζή της Νέας Δημοτικής Κίνησης. Όπως είπε ο Δήμαρχος Β. Βαλασόπουλος ο συγκεκριμένος όρος μπήκε εκ παραδρομής στο καταστατικό του νέου νομικού προσώπου και τόνισε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο για παρατηρήσεις και διορθώσεις.

Ακολουθεί η ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου Γαβριήλ Αραμπατζή:

«Μια ερώτηση κυρία Πρόεδρε, άκουσα προσεκτικά την εισήγηση της διοίκησης και τον Δήμαρχο, κάποια στιγμή έγινε αναφορά στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το δήμο μέσω των νομικών προσώπων, πραγματικά υιοθετούμε όλα αυτά Δήμαρχε, και χαίρομαι που τα υιοθετείται και σεις, και καταλαβαίνω ότι το κάνετε για να λειτουργήσετε και να διοικήσετε, εδώ όμως είμαστε σήμερα όλοι αντιμέτωποι με τον Καλλικράτη και ο Καλλικράτης σήμερα μόνο με την αποκέντρωση δεν έχει να κάνει αλλά με συγκέντρωση.

(Παρέμβαση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου) Παρακαλώ την ερώτηση.

(Γ. Αραμπατζής) Εδώ θα χρησιμοποιούσα τη μαθηματική μέθοδο «εις άτοπον απαγωγή» με την οποία, και σύμφωνα με την εισήγηση σας, όλα τα νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις συγχωνεύονται σε δυο νομικά πρόσωπα (όπως προβλέπει ο Καλλικράτης) ,βλέπω αφήνουμε έξω όλα αυτά που είχε ο Ευώνυμος, δεν αναφέρονται πουθενά , δεν περνούν σε κάποιο νομικό πρόσωπο που προτείνετε να συστήσετε και συμπεραίνουμε ότι όλα αυτά θα περάσουν στο δήμο.Βλέποντας το καταστατικό του νομικού προσώπου με την επωνυμία Παύλος Πεντάρης στην εισήγηση σας στη σελίδα 7 στο άρθρο 3 παρατηρώ ότι περνάτε το κυλικείο του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής που βρίσκεται στην Ηλιούπολη στην συμβολή των οδών Μαρίνου Αντύπα και Κοτζιά, ακολουθεί από κάτω η παράγραφος “ η εκμετάλλευση όλων των κοινόχρηστων χώρων και όλων των πλατειών και πάρκων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηλιουπόλεως και ειδικότερα το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής”

(Παρέμβαση του Δήμαρχου) Που είναι αυτά; Δεν το είχα παρατηρήσει εγώ άλλωστε πρώτος το είπα αν είναι κάτι και πρέπει να διορθωθεί να το δούμε πολύ ευχαρίστως.

(Γ. Αραμπατζής) Ερωτώ , τι εννοείται όταν λέτε η εκμετάλλευση όλων των κοινόχρηστων χώρων και όλων των πλατειών και πάρκων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου και γιατί κάνετε ένα τέτοιο διαχωρισμό για το πάρκο κυκλοφοριακής αλλαγής;
Οι εκμεταλλεύσεις όλες που είχε η Ευώνυμος Α.Ε. σε πάρκα όπως στο αναψυκτήριο Δημ. Κιντής περνούν μέσω αυτού στο νομικό πρόσωπο; και αύριο τι θα συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο για την Ευώνυμο Α.Ε.;

(Η Απάντηση του Δήμαρχου) Κύριε Αραμπατζή καταρχήν να πω η εταιρεία Ευώνυμος Α.Ε. θα μας απασχολήσει αύριο στο δημοτικό μας συμβούλιο .Ότι λοιπόν έχει να κάνει με αρμοδιότητες που αφορούν την εταιρεία Ευώνυμος δεν συζητείται σε αυτό το καταστατικό γιατί για να πάρουμε αρμοδιότητες από την ανώνυμη εταιρεία και να τις μεταφέρουμε σε συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με την συγκεκριμένη εταιρεία.

(Παρέμβαση του Γ. Αραμπατζή ) Η εκμετάλλευση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής δεν είναι στην Ευώνυμο Α.Ε.; )

(Δήμαρχος) Το ακούω με προσοχή άρα λοιπόν και το κυλικείο και η εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων είναι εκ παραδρομής στο καταστατικό και πρέπει να φύγουν. Ευχαριστώ για την παρατήρηση. Η εντολή που δόθηκε ήταν καμία αρμοδιότητα της εταιρείας Ευώνυμος και δεν μπαίνει σε κανένα νομικό πρόσωπο».

Στη συνέχεια μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε η δημιουργία των εξής δύο νέων Νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου:
Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Παύλος Πεντάρης», το οποίο θα αναλάβει τις δραστηριότητες των μέχρι τώρα υφισταμένων Νομικών Προσώπων: ΚΑΠΗΔΗ, ΚΕΔΗΛ, ΑΓ. ΤΑΒΙΘΑ, «Βρεφονηπιακός Παιδικός Σταθμός Δήμου Ηλιούπολης». Πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Γ. Γιαννόπουλος.
Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Γρηγόρης Γρηγορίου»,
το οποίο θα αναλάβει τις δραστηριότητες των μέχρι τώρα υφισταμένων Νομικών Προσώπων: «Αθλητικός Οργανισμός» και «Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηλιούπολης». Πρόεδρος ορίστηκε η κ. Καίτη Χωματά και Αντιπρόεδρος ο κ. Θέμης Γιαννόπουλος.
Όλοι οι μέχρι τώρα εργαζόμενοι στα καταργούμενα Νομικά Πρόσωπα θα απορροφηθούν στα νέα, με το ίδιο ακριβώς εργασιακό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: